Sunday 27 July 2014

Gulai Nasi Dagang (Ikan Aya/tongkol)

GULAI IKAN AYA

-tumis kkakah kasar, slice bawang putih, bwg merah & lada hitam
-bila bwg kuning, masuk sepeket rempah kerutuk yg telah dibancuh air
** Sepatutnya bukan rempah kerutuk daging tp rempah kari kari ikan.. ape2 ada jer
-masuk bahan blend... kunyit, lengkuas, cili kering, jintan kasar, jintan halus, ketumbar, bwg merah 10biji, bwg putih 3biji, belacan 2 inci 
** ketumbar + jintan halus & kasar kena goreng dulu before blend
-tumis sampai brown
-masuk santan pekat 1 kilo
-air 2 liter
-air rebusan ikan 1 cawan
** 1 paket santan utk 1 ekor ikan
-add garam + asam keping 3pc
Masakkan kuah sampai naik minyak
Masukkan ikan tongkol** yg telah direbus

** How to rebus ikan tongkol ?
Tabur asam keping dibawah, 
atur ekor ikan dibawah dan kepala di atas (sebab takut hancur)
Lengkuas bnyk, kunyit, asam keping, manisan, garam.. tabur selang seli dlm susunan ikan
Add air asam jawa (1 sudu air asam utk 1 ekor ikan)
Rebus api slow 
(xperlu tambah air sbb dh ade air asam jawa)

Tunggu hingga kuah masuk dlm isi ikan. 
Masukkan halba hujung sudu teh.
Masukkan lada hidup hijau/merah & lada cengit
Tunggu rasa.. add garam etc

No comments:

Post a Comment